Kuchnia "na kółkach"

                                           Jajko na miękko zatopione w chrupiącej grzance


                     

       Wykonanie:

W kromce chleba wykrawamy szklanką kółko,
następnie rozgrzewamy na patelni troszkę oliwy.
Gdy oliwa już wystarczająco się rozgrzeje kładziemy kromkę na patelnie,
w  wykrojone wcześniej kółko wlewamy jajko i solimy.
Czekamy aż nasz chlebek się lekko przysmaży i później przewracamy kromkę na drugą stronę.                 Ponownie czekamy aż druga strona się zarumieni i chlebek gotowy do spożycia ;-) 
Natomiast wykrojony krążek także możemy obsmażyć i później można sobie maczać w jajku.
  Pychotka gorąco polecam!!! To jest moje ulubione śniadanko :-))))))









Sałatka serowa z czosnkiem, żurawiną i natką pietruszki





Składniki:

30 dkg sera żółtego (do wyboru)
ja dodałam salami
4 ząbki czonku
2 łyżki majonezu
3 łyżki suszonej żurawiny lub mogą być rodzynki
sól i pieprz i natka pietruszki (według uznania)

Wykonanie:

Ser zetrzeć na  grubsze wiórki, ząbki czosnku wycisnąć przez praskę, następnie dodać majonez, żurawinę, sól, pieprz według własnego smaku i na koniec posiekaną natkę pietruszki jak kto lubi.
Zamiast żurawiny można dodać rodzynki :-)

Ps: ciekawostka-świeża natka pietruszki eliminuje zapach czosnku ;-)
Smacznego!!!








Placuszki z dowolnym owocem




Składniki:

2 szkl. mąki zwykłej
1,5 szkl.mleka
1 jajko
szczypta soli
dowolny owoc ( banan, jabłko, brzoskwinia itp.)
olej (do smażenia)

Wykonanie:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, mleko i szczyptę soli-wszystko razem mieszamy na gładką jednolitą masę. Między czasie rozgrzewamy na patelni olej. Następnie kroimy na kawałki dowolny owoc i zanurzamy w wykonanym cieście, a później smażymy na złoty kolor.
Po usmażeniu możemy placuszki posypać cukrem pudrem.
Ja osobiście nie posypywałam ale popijałam ciepłym mlekiem.



                                                                    Smacznego!











 Pyszne skrzydełka z kurczaka z magii


Składniki:

kg skrzydełek od kurczaka
100 ml magii
1/2 szkl.mąki zwykłej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
2-3 łyżeczki ostrej papryki sypkiej
0,5 litra oleju (do smażenia)

Wykonanie:

Skrzydełka myjemy, wkładamy najlepiej do pojemnika na żywność następnie zalewamy skrzydełka magii, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na mniej więcej 2 godz.
Między czasie w większym naczyniu/pojemniku mieszamy  mąkę zwykłą i mąkę ziemniaczaną  ze sobą. Po upływie 2 godzin wyciągamy skrzydełka z lodówki, przyprawiamy sypką papryką i obtaczamy je w mące.
Olej wlewamy do głębszego garnka i rozgrzewamy, a gdy już osiągnie wymaganą temperaturę wtedy wrzucamy kolejno obtoczone skrzydełka (po 2-3 sztuki) i smażymy na złoty kolor.




Do usmażonych skrzydełek proponuję podawać smażone ziemniaczki krojone w plasterki :-)

                                                                  Smacznego!









.



       Pożywna sałatka z makaronem                                                    

Składniki:
2 płaty piersi z kurczaka
szkl. drobnego makaronu
jedna seler naciowa
3 marchewki surowe
jedna papryka surowa
majonez
sól i pieprz



Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gotujemy makaron na aldente, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w kostkę. Seler naciową również kroimy.
Następnie wszystkie składniki razem mieszamy dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

                                                       

'                                                                         Smacznego!









                                                                              Kochani!!
Już niebawem "tłusty czwartek", więc zamieszczę Wam fantastyczny i szybki przepis na chrusty/ faworki (w różnych rejonach Polski inaczej się nazywa ten wypiek...) Ja jestem przyzwyczajona do nazwy chrusty ;-) Zatem przechodzę do przepisu...

                                                               CHRUSTY


Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
4 żółtka
łyżeczka płaska masła
łyżeczka octu
1,2 szkl. śmietany 12%
2 kostki smalcu (do smażenia)
cukier puder (do posypywania)

Wykonanie:
Odmierzamy 2 szkl. mąki wsypujemy do miski, dodajemy 4 żółtka, następnie siekamy wymierzone masło i dodajemy do reszty, później dodajemy  łyżeczkę octu i 1,2 śmietany. Wszystkie składniki zagniatamy, formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na 15min.
Po 15 minutach rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, kroimy paski i wykonujemy "kokardki".
W garnku roztapiamy 2 kostki smalcu i gdy już będzie rozgrzany wrzucamy chrusty i smażymy na złoty kolor. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy i posypujemy cukrem pudrem.



                                               
                                                               SMACZNEGO!





8 komentarzy:

  1. Mmm chruściki kocham, a sałatkę zjadłabym od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z placuszków Asi skorzystam pychotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Teresko proszę przepis wypróbować, bo placuszki są super ;-)
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Cieszę się bardzo Teresko, że placuszki smakowały-na zdrowie :-)
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  3. Ile fajnych przepisów !! Uwielbiam takie inspiracje A ta sałatka z czosnkiem i żurawina chętnie wypróbuję bo mnie zaciekawiła buziaczki Asiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anitko cieszę się, że zaciekawiły Ciebie przepisy. Jak coś wypróbujesz to napisz jak Wam smakowało ;-) Buziaki :-* :-*

      Usuń
  4. Sałatka serowa z czosnkiem brzmi ciekawie :) Może któregoś dnia zrobię :) Bardzo fajne przepisy Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam (Kobieta po przejściach)
      Miło mi że przepis na sałatkę serową przypadł Pani do gustu. Proszę zaglądać na bloga, ponieważ niebawem pojawią się nowe przepisy.
      Życzę wszystkiego dobrego i pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń